DJECIJA I PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Dječija i preventivna stomatologija

Prva posjeta stomatologu uglavnom  je ključni preduslov za dalji razvoj povjerenja i uspješne saradnje između malog pacijenta i stomatologa.

Roditelja i dijete treba motivisati i obučiti kako da pravilnom tehnikom pranja zuba održavaju svakodnevnu higijenu usne duplje, te kako pravilnom ishranom smanjiti rizik od pojave karijesa.

Ne postoji određeno pravilo kada dijete prvi put treba dovesti stomatologu. Najbolje bi bilo doći spontano, kada mali pacijent zapravo nema nikakvih problema. Prilikom prvog kontakta trebalo bi dijete upoznati s metodama rada, aparaturom, animirati ga na pravi način s ciljem da sledeći put dođe svojevoljno. U našoj ordinaciji posebnu pažnju posvjećujemo našim najmlađim pacijentima. Nakon svake posjete dobijaju poklon koji je u skladu sa intervencijom koju smo prethodno odradili. Pružamo im podršku, činimo sve da se osjećaju sigurno i bez straha. Uvijek biramo da prva intervencija bude bezbolna da bi stekli povjerenje u naš tim. Nikada ih ne lažemo što je jako bitno za ostvarivanje zdravog odnosa između mališana i stomatologa.

Prevencija je kod djece veoma bitna. Sa pranjem zuba se kreće onog trenutka kada prvi zubić nikne. Do druge godine je dovoljno zube prati samo četkicom i vodom, izuzev ako stomatolog ne procjeni da je potrebna i pasta. Važno je primjenjivati redovno pranje zuba ujutru i uveče, do 5. godine roditelji treba da peru zube djetetu, jer do tog uzrasta djeca nisu sposobna da sama pravilno operu zube. Nakon tog perioda pa do 9. godine, pranje zuba treba da bude uz nadzor roditelja. Sve ovo je važno da bi mijlečni zubi kao i stalni, koji se pojavljuju od 6. godine, ostali što duže zdravi. Nakon pranja zuba uveče dijete, kao ni odrastao čovjek, ne smiju jesti i piti ništa osim vode. To je jedan od glavnih uslova da vaši zubi budu zdravi.

U našoj ordinaciji pružamo sve usluge iz dječije stomatologije: