Lijecenje kanala

Liječenje kanala korijena zuba

Zašto se liječi kanal korijena?

Cilj liječenja kanala korijena zuba jeste da se zub sačuva tj. da se ne izvadi. Od izuzetne  važnosti je ne samo zbog estetike već i zato što se sačuvanim zubom čuva i funkcija žvakanja. Tada i kost vilice ostaje očuvana i nedeformisana. Ono što je izuzetno važno da takav sačuvani zub može poslužiti kao nosač za krunicu ili most.

Kada se pristupa liječenju kanala korjena zuba?

U unutrašnjosti zuba se nalazi pulpa. U slučajevima kada se karijes ne izliječi na vrijeme, karijes prodire dublje u zub i tada dolazi do zapaljenja pulpe. Pacijent se žali na bolove koji nisu na neki nadražaj, po čemu se takva upala i razlikuje od karijesa koji boli na hladno i slatko. U tom slučaju jedino riješenje je liječenje kanala korijena.

Šta podrazumijeva liječenje kanala korjena zuba?

Liječenje kanala korijena zuba se radi tako što se prvo odstrani zapaljena pulpa, pažljivo se čisti i oblikuje kanal korijena, gdje je bio smješten živac. Najsavremenijom današnjom aparaturom ovaj cjelokupni procijes je znatno olakšan. Korišćenjem apeks lokatora koji nam pokazuje tačnu dužinu kanala korijena i mašinskom obradom kanala korijena postižu se izuzetna tačnost i uspješnost.

Nakon potpune mašinske i hemijske obrade, kanal korijena neophodno je napuniti odgovarajućim pastama.

Upotreba lasera u endodonciji

Poslije izvršene obrade , a prije punjenja kanala korijena definitivnim pastama, preporučuje se laserska terapija. Laserskom terapijom kanala korijena  smanjuje se broj mikroorganizama u kanalu što smanjuje mogućnost ponovne infekcije.

Šta slijedi poslije liječenja kanala korjena zuba?

Poslije uspješnog liječenja kanala korijena zuba pristupa se restauraciji zuba. Restauracija zuba se može postići kompozitnom plombom ili krunicom.