Dental Studio Przno

Ortodonski aparati

Mobilni ortodonski aparat

Terapija mobilnim ortodontskim aparatima uglavnom je prva faza terapije koju započinjemo u ranom dobu i kojom ispravljamo položaj vilica, a nakon toga korigujemo položaj zuba i završavamo terapiju. Ukoliko se problem ne riješi u mlađem dobu on s vremenom postaje teži.

Kako je namjenjena našim najmlađim pacijentima, s toga može biti različitih dezena i šara.

Šta se dobija postavom fiksnog aparata?

Želja svakog pacijenta su ravni i lijepi zubi. Ipak, cilj ortodoncije nije samo estetika, već i pravilno postavljeni zubi što je od izuzetne važnosti za zdravlje čitavog organizma. Pravilno postavljeni zubi omogućavaju ravnomjeran prenos sile žvakanja, čime se čuvaju potporna tkiva zuba, čuvaju se sami zubi od opterećenja i prekomjernog trošenja.

Ravni i lijepi zubi je ono što svaki pacijent želi. Cilj ortodoncije nije samo estetika već i pravilno postavljeni zubi važni su za zdravlje čitavog organizma, viličnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva. Pravilno postavljeni zubi u vilici i međusobni odnosi, omogućavaju ravnomeran prenos sile žvakanja, čime se čuvaju potporna tkiva zuba, sami zubi od opterećenja, prekomjerno trošenje i propadanje tako što se umanjuju i uklanjaju problemi u zglobu.

Da li postoji starosna granica za postavu fiksnog ortodontskog aparata?

Ne, ne postoji nikakva granica za postavu i nošenje fiksnog aparata tj.proteze.

    

5 razloga zašto staviti fiksnu protezu

Fiksni ortodontski aparat, kod pacijenata poznatiji kao fiksna proteza se postavlja veoma brzo i lako. Sama postava fiksne proteze je u potpunosti bezbolna.

Fiksna proteza sa bravicama

Kod odrasilih pacijenata preferira se postavljanje fiksnog aparata (proteze). To je najbolji i najčešće korišten metod rešavanja ortodontskih problema kod odraslih pacijenata. Fiksni ortodontski aparat se sastoji od tuba ili prstenova koje se postavljaju na prve stalne molare (šestice), bravica koje se lijepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze središnji žljeb na bravici (slot). Žičane lukove u slotu (središnji žljeb) bravice mogu držati žičane ili gumene ligature u boji i tada govorimo o konvencionalnim ili klasičnim bravicama.

Samoligirajući fiksni aparat

Samoligirajući fiksni aparat ima bravice koje žicu u slotu pridržavaju vratašca ili klip koji se otvara i zatvara. Zbog svojih mehaničkih svojstava ove bravice smanjuju ukupnu dužinu trajanja terapije.