Zubni implanti

Zubni implanti

Implant  predstavlja efikasnu zamjenu nedostajućeg zuba. Moze se ugraditi i u gornjoj i u donjoj vilici. Izrađeni su od biokompatibilnog materijala titanijuma.

U slučajevima kada nam priroda nije podarila tako bijele i lijepe zube, ili su oni vremenom potamneli zbog loših životnih navika ili nekih lijekova, mogu da pomognu najsavremenije stomatološke metode za izbjeljivanje zuba.

Koja je najveca prednost implantata u odnosu na protetsko zbrinjavanje?

Nedostatak jednog ili više zuba moze se rješiti ili implantološki (implanti)  ili protetski (mostovi). U svakom slučaju velika prednost se daje implantološkom zbrinjavanju, jer se na taj način ne štete susjedni zubi koje bi bilo neophodno brusiti i uključiti u most tokom protetskog zbrinjavanja.

Najčešće pitanje, Da li je kod Vas moguća ugradnja zubnog implantata?

Prvo što je neophodno uraditi je 3D snimak regije u kojoj je planirana ugradnje implantata. Tada se na osnovu snimka koji se sastoji iz 3 dimenzije mogu izmjeriti tačna visina kosti, širina kao i važne anatomske strukture koje se ne smiju povrijediti tokom ugradnje.

Koliko traje ugradnja i da li je bolno?

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Intervencija najčešće traje oko trideset minuta.

Kako poslije operacije?

Nakon ugradnje zubnog implantata pacijent dobija detaljna uputstva kako da se ponaša u postoperativnom periodu, kako da održava oralnu higijenu, kako da se hrani i koje medikamente da koristi.

Kada se radi protetika na implantatu?

Poslije 3 mjeseca koliko traje proces oseointegracije, prihvatanja samog implantatam radi se protetika na implantatu. Na implat se ušrafljuje originalna odgovarajuća suprastruktura preko koje se cementira krunica.

Zubni implanti